Šarović razgovarao s voćarima: Osigurati da u Rusiju ide samo bh. jabuka

886

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, i predstavnici Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja danas su održali sastanak s izvoznicima i voćarima u selu Trebovljani kod Gradiške o izvozu jabuka u Rusku Feredraciju, javlja Anadolu Agency (AA).

FOTO: AA

Šarović je u izjavi novinarima nakon sastanka rekao da je izvoz odblokiran nakon šest mjeseci teške borbe.
-Izvezene su prve količine, prema današnjim informacija preko 400 tona raznih sorti već je izvezeno i pred nama je, nadam se, dobra sezona. Sektor voćarstva ima potencijal da u Rusiju izveze 100 miliona KM voća i povrća i jabuke kao ključne kulture – kazao je Šarović.

Cilj današnjeg sastanka bio je postići saglasnost, prije svega s voćarima, oko budućih poteza ključnih institucija koje su u lancu izvoza.

-Da omogućimo da ovaj posao bude interesu samo za voćare i one koji se bave ovim sektorom, a nipošto za pojedince i manipulante koji su zloupotrebili ovaj proces i šest mjeseci smo bili bez izvoza u Rusku Federaciju. Voćari su iznijeli zahjeve, posebno kada je u pitanju dokumentacija, pojednostavljenje i rekao sam da sve možemo da se dogovorimo, ali da to ne smije da ide na uštrb sigurnosti i obezbjeđenja da u Rusku Federaciju ide samo jabuka koja je proizvedena u BiH – kazao je ministar.

On je na sastanku rekao i da treba da pokažu odlučnost prema svima koji vrše manipulacije i zloupotrebe i dovode u pitanje egzistenciju hiljada porodica u BiH i prijete uništenju jednog od najpotentnijih poljoprivrednih sektora u zemlji.

-Sve takve pojedince treba da sankcionišemo. To rade nadležni organi, nemam podatke o tome. Znam da su vođene istrage i vršene kntrole – kazao je Šarović odgovarajući na pitanja novinara da li su sankcionisani oni zbog kojih je izvoz bio obustavljen.

Državni ministar je kazao da će pokazivanje sposobnosti za obračun s takvim pojedincima unijeti sigurnost kod voćara.

-Poljaci mogu direktno da izvoze jabuku jednog dana u Rusku Federaciju. Ne treba da dolazi u BiH pa da je mi prepakujemo, jer onda koristi ima samo pojedinac. Pozivamo voćare da zajednički prepoznajemo one koji se bave zloupotrebama – rekao je on.

Prema njegovim riječima, na Spoljno trgovinsku komoru BiH prenijeto je javno ovlaštenje za izdavanje certifikata.

-Oni to ovlaštenje i naplaćuju i moraju da budu u službi voćara. Procedure smo pooštrili, spremni smo da razgovaramo da te procedure budu i kraće, ali one ne smiju da budu na uštrb i male šanse da se vrši zloupotreba. Možda će nam pomoći i to što ruska inspekcija dolazi u BiH, pred kraj berbe žele da popišu zalihe u hladnjačama jabuka i drugog voća koje ide u Rusku Federaciju i kada se to desi mogućnost zloupotreba će biti manja, jer se neće moći uvoziti bilo kakva druga, tuđa jabuka – dodao je Šarović.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, rekao je da današnji sastanak ne može dobiti visoku ocjenu iako je na visokom nivou, jer nisu došli predstavnici Ministarstva polljoporivrede RS, Inspektorata RS zbog čega ne mogu dobiti ni konkretne odgovore.

-Obrazac A4 je problematičan. Tražimo da se certifikati i potrebna dokumentacija daju na granici, prelazima ovlaštenim za izvoz. To je jedan od najvećih problema koji imaju izvoznici u BiH pošto se po dan, dva, čak i tri čeka na papirologiju, a to je roba koja ne može da čeka, a i zna se da sedam dana putuje do Ruske Federacije – rekao je Dojčinović.

Istakao je da BiH ove godine može da izveze ogromne količine i zadovolji potrebe domaćeg tržišta.

-Imamo ove godine oko 4.000 hektara, a računamo da je natprosječan rod i možemo nekoliko desetina hiljada tona da izvezemo – kazao je Dojčinović.

Ogovarajući na pitanja novinara rekao je da kada su u pitanju berači nikada nije bilo veće interesovanje potencijalnih radnika na objavljeni poziv.

-Ako se tako odazovu kada bude potreba za rad, imaćemo čak i viška radnika – rekao je on i dodao da bi problem mogle predstavljati ambalaža i kapaciteti hladnjača zbog čega postoji bojazan da će dio roda ostati na granama.

Voćari u RS nisu zadovoljni podsticajima koje dobijaju od resornog ministarstva, naročito zbog činjenice da nikada nisu sigurni koliko će dobiti.

Berba jabuka u Potkozarju počinje za desetak dana, a prema riječima Dojčinovića još nije poznata izvozna cijena.

-Očekujemo da će biti nešto niža, jer je veća ponuda, a inače u fazi berbe cijena je najmanja – kazao je on.

Izvor: Anadolija

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here