Politička nestabilnost u Hrvatskoj prijeti oporavku

302

Politička nestabilnost u Hrvatskoj nakon što je hrvatskoj vladi prošle sedmice izglasano nepovjerenje žalosna je i mogla bi nanijeti nove štete ekonomiji koja je tek izašlo iz dugotrajne recesije, kazao je u utorak jedan od vodećih analitičara agencije za kreditne rejtinge Standard & Poor’s (S&P), prenose hrvatski mediji.

Važeći kreditni rejting Hrvatske kod agencije S&P ‘BB’ ispod je investicijskog nivoa, uz negativne izglede. Zemlja je ipak izašla iz šestogodišnje recesije, koja je bila među najdužima u svijetu, a njen ključni turistički sektor doživljava snažan procvat, napominje Reuters.

Taj oporavak sada ugrožava pad vlade nakon što je stranka HDZ, dominantni partner u vladajućoj koaliciji, nametnula glasanje o opozivu premijera. HDZ nije uspio formirati novu vladu i Hrvatska se sada sprema za prijevremene izbore.

‘Čini se da je pad ekonomskih aktivnosti dotaknuo dno a također se stekao dojam da je aktualna vlada prionula rješavanju nekih od osnovnih problema koji su doveli do slabih rezultata’, kazao je vodeći S&P-ov analitičar za kreditne rejtinge zemalja u regiji Evrope, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) Moritz Kraemer sudionicima Global Markets Foruma u organizaciji Reutersa.

‘Tim je žalosnije što bi nestabilnost vlasti mogla ugroziti te prve naznake oporavka’, poručio je Kraemer.

S&P bi prema kalendaru novu ocjenu kreditnog rejtinga RH trebao objaviti 15. jula, istoga dana kada i agencija Moody’s.
Vodeći Moodyjev evropski analitičar Dietmar Hornung dodaje da i njegova agencija budno prati situaciju u Hrvatskoj. Ove je godine Moody’s već snizio hrvatski rejting, na ‘Ba2’, dodijelivši mu negativne izglede.

‘Naše prognoze su negativne, što pokazuje da su rizici usmjereni prema mogućem padu aktivnosti, pa pratimo kako se stvari razvijaju. Kada to stavimo na stranu a vezano za određene visokofrekventne pokazatelje i kretanja u sektoru turizma, podaci sadrže i određene pozitivne elemente’, kazao je Hornung agenciji Reuters.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here