Ministar Jusko razgovarao sa komesarkom Bulc o mostu na Savi i transportnoj strategiji BiH

296

Na marginama zaključnih sastanaka TEN-T dana u Roterdamu (Trans-European Network for Transport) koji su održani od 20. do 22. juna, a u okviru kojih je održan i ministarski sastanak zemalja dunavske regije, delegacija Ministarstva prometa i komunikacija BiH predvođena ministrom Ismirom Juskom susrela se s delegacijom Evropske komisije koju je predvodila komesarka za promet Violeta Bulc.

Ministar Jusko izvijestio je komesarku Bulc o aktivnostima koje je Ministarstvo okončalo a tiču se pribavljanja svih saglasnosti za izmjenu  glavnog projekta na gradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja, čime je Ministarstvo, sa bh. strane, stvorilo pretpostavke za početak gradnje tog mosta kao jednog od ključnih infrastrukturnih projekata na autocesti na Koridoru 5C.

Informirao je komesarku i o napretku u postupku usvajanja transportne strategije BiH, posebno naglašavajući da su u cijeli proces direktno uključeni entiteti, odnosno resorni entitetski ministri.

Jusko je upoznao komesarku EK o značajnom napretku u provođenju soft mjera. Naime, od četiri mjere u potpunosti su realizirane dvije, a realizacija druge dvije mjere je u završnoj fazi.

Komesarka Bulc je izrazila zadovoljstvo vidljivim napretkom u oblasti transporta, pri čemu je obećala da će preduzeti mjere iz svoje nadležnosti da Republika Hrvatska okonča svoje obaveze kako bi u najskorijem roku mogli početi radovi na izgradnji dva mosta na rijeci Savi, jednog kod Svilaja i drugog kod Gradiške.

Ministar Jusko je uime delegacije i svoje ime posebno zahvalio komesarki Bulc na podršci i pozitivnom pristupu koji, sa svojim timom, ima prema BiH, saopćeno je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here