Kvadrat stana u Solunu i po 400 KM

1383

Srbi su već manje više stalni kupci na egejskom primorju, a agenti za promet nekretnina tvrde da godišnje oko 200 građana Srbije kupi sebi nekretninu u Grčkoj.

Prije svega se interesuju za Solun i dio oko Soluna i Halkidikija, uz objašnjenje da do tog dijela Grčke najlakše mogu doći autom. Evo malog pregleda tržišta.

Šta ima na prodaju?

U samom centru Soluna, možete naći stanove u dobrom stanju za oko 600 eura po kvadratu. Ako ste spremni da pristanete na prizemlje ili čak suteren, cijena će biti tri puta niža – oko 200 eura po kvadratu.

Stanje je u prosjeku takvo da za oko 20-30.000 eura možete sebi u prosjeku kupiti sasvim pristojan stan od oko 30-ak kvadrata u Grčkoj. Ako ste se uhvatili baš za onih 10.000 eura s početka teksta i to je moguće, ali za taj novac u ponudi su mahom garsonjere u suterenu.

Trenutno je u ponudi nekoliko desetina stanova na prodaju u Grčkoj, a najviše oglasa se odnosi na nekretnine u Solunu, ali ima i stanova na primorju. Recimo, na Halkidikiju je u ponudi stan od 37 kvadrata, jednosoban, po cijeni od 25.000 eura.

Stan od 62 kvadrata u mjestu Agia Triada može da se pazari za oko 49.500 eura. Ili na Makrigialosu na 15 minuta od mora, stan od 27 kvadrata može da se kupi za 17.000 eura.

Kuće u ponudi i do dva miliona eura

Ako biste kupovali kuću, cijena zavisi naravno od lokacije, opremljenosti, kvadrature, ali nemojte da vas zaplaše cijene i od po nekoliko miliona eura. Takvih nekretnina u ponudi ima, ali to su mahom vile s apartmanima za izdavanje. Listajući oglase možete naći recimo vilu za dva miliona eura, ali ona ima 1.200 kvadratnih metara prostora.

U ponudi je, recimo, istovremeno i kuća od 60 kvadrata na Halkidikiju, za koju je potrebno odvojiti oko 50.000 eura.

Propratni troškovi, procedure i papiri

Šta god da odlučite, vodite računa i o pravilima, koja su ipak pravila druge države. Oni koji su već prošli kroz ovu avanturu tvrde da je bolje raditi sa agentima, jer se može desiti da propratni troškovi za nekretninu slične kvadrature iznose od 2.000 do 5.000 eura.

Procjenitelj u prosjeku košta oko 70 eura, a advokat oko 500. Ne zaboravite da morate angažovati i prevodioca zbog ugovora, što je još oko 100 eura.

Kad je sve gotovo u Halkidikiju bi trebalo oko desetak dana da kupljenu nekretninu uknjižite, ali se i ta procedura razlikuje od mjesta do mjesta, pa negdje može da potraje mjesec dana ili duže, a košta oko 0,6 odsto vrijednosti nekretnine.

Recimo da ste kupili stan koji košta 30.000 eura i ima 40 kvadrata prostora, evo šta još morate da planirate prije nego što možete da podvučete crtu i dobijete konačnu cijenu.

Koštaće vas porez na prenos imovine oko 900 eura, a isto toliko košta i usluga notara. Za prevodioca još 100 eura, za knjiženje 180, a agenciju još 1.000. Slijedi i trošak za priključak vode i struje što je oko 250 eura i porez na imovinu je oko 120 eura. Za ovu nekreninu iz primjera, potrebno vam je dodatnih gotovo 4.000 eura.

Stan u Grčkoj može i na kredit

Banke u Srbiji odobravaju kredite za kupovinu stanova u Grčkoj, ukoliko ste državljanin Srbije. Oni nisu jednako povoljni kao oni kad kupujete nekretninu u Srbiji, ali se kamata u prosjeku kreće oko sedam odsto.

Ako biste pazarili stan na kredit, na primeru bi izgledao ovako: za stan od oko 50 kvadrata na poluostrvu Kasandra, od 30.000 eura, uz rok otplate od 30 godina, klijent bi mjesečno za ratu morao da odvaja 187 eura.

Efektivna kamata na te pozajmice je 7,1 odsto, budući da nema osiguranja kod NKOSK, a period otplate može da bude najmanje pet, a najviše 30 godina. Uslov je da nekretnina na kojoj će biti hipoteka bude na teritoriji Srbije i da je vrijednija od stana koji klijent kupuje kreditom u Grčkoj za 43 odsto ako klijent nema učešće i 33 odsto veća ako ga ima.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here