EU Parlament traži obustavu projekta Nord Stream 2

292

Nord Stream 2, projekt ruskog gasovoda za Evropu, došao je na udar Evropskog parlamenta u ponedjeljak navečer, sa zahtjevima da se obustavi.

Nord Stream 2 ima za cilj izgradnju novog gasovoda koji bi udvostručio kapacitet postojećeg priključka iz Rusije sa sjevernom Njemačkom ispod Baltičkog mora.

Međutim, u parlamentarnoj raspravi sa komesarom za klimatske akcije i energiju Miguelom Ariasom Cañeteom u Strasbourgu, zastupnici su kazali da je projekt suprotan dugoročnoj strategiji EU-a da diverzificira svoju opskrbu gasom.

Nekoliko parlamentaraca reklo je da Nord Stream u stvari povećava ovisnost o jednom dobavljaču. Također su neki ustvrdili da projekt nije opravdan ekonomski ili zbog klimatskih uvjeta, te da odražava geopolitičke motive.

Većina poslanika zatražila je od Evropske komisije da stavi tačku na projekat Nord Stream 2 u najkraćem mogućem roku. Projekt je, kažu, protivan ciljevima energetske unije EU, šteti solidarnosti među članicama EU i treba biti razmotren sa geopolitičke, jednako kao i sa ekonomske perspektive.

Komesar Cañete rekao je da će projekt “vjerovatno promijeniti trenutno stanje tržišta plina”, te da je Komisija kontaktirala njemačke vlasti kako bi dobila sve činjenice potrebne za procjenu projekta. Cañete je naglasio da pravo EU mora biti primjenjivano i izvršavano u svim aspektima projekta Nord Stream 2 i da “svi projekti trebaju da se usklade sa energetskim politikama Unije”.

Nord Stream 2 vodi konzorcij na čelu s ruskom plinskom tvrtkom Gazprom. Novi cjevovod mogao bi biti završen do kraja 2019. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here