Elektricno biciklo proizvedeno u BiH

1161

Iz GS tvornice mašina Travnik dolazi nam još jedna od mnogobrojnih inovcija sa Bosansko-hercegovačkog tržišta. Naime, GS iz Travnika na tržište je izbacila svoj prvi električni bicikl. Ova tvornica već 10 godina, između ostalog, izrađuje ramove za razne vrste bicikala, ali u nekoliko poslednjih godina osmislila je i električno biciklo pod nazivom “Ruffian“.

Iz GS tvornice mašina Travnik kažu da je cijeli tim ljudi radio na izradi “Ruffian“, te da nije bilo lako, a bilo je i nekoliko neuspjelih pokušaja, ali su na kraju uspjeli proizvesti i izbaciti na tržište električno biciklo. Sam bicikl liči na motor čoper, a koristi Boschov motor i bateriju, što garantuje kvalitet i dugotrajnost baterije.

Sa baterijom koja se nalazi na “Ruffianu” može se preći razdaljina do 100 kilometara, a maksimalna brzina je 25 km/h. “Ruffian” je težak oko 25 kilograma. Ram je napravljen od aluminijuma, a spremnik za bateriju od čelika kako bi se dodatno zaštitila baterija.

Ruffian” je već predstavljen na sajmovima širom svijeta, te već postoje ponude za kupovinom ovog bicikla, kako domaćih interesanata, tako i onih iz inostranstva. Ipak, većina kupaca je iz inostranstva, jer cijena od 5,500 hiljada Eura obzirom na kupovnu moć nije dostupna većini stanovnika Bosne i Hercegovine. Obzirom da će sa najveći broj ovih bicikala, koji spadaju u kategoriju luksuznih bicikala izvoziti, pitanje je da li Kompanija može odgovoriti zahtjevima tržišta. Iz tog razloga velika je vjerovatnoća da će u dogledno vrijeme doći do novih upošljavanja u Kompaniji.

Do sada su bicikla izvožena širom planete, a najviše u zemlje regiona, Australiju i Ameriku. GS tvornica mašina Travnik, naravno, neće stati na “Ruffianu“, nego je tu i niz drugih inovacija. Sve ovo jasno ukazuje da u Bosni i Hercegovini, ipak, postoje mladi stručnjaci koji svojom energijom i znanjem stvaraju nevjerovatne stvari za koje postoje zainteresovani kupci širom Evrope i svijeta. 

Izvor: lokal.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here