Donald Trump apsolutni kandidat za predsjednika SAD

257

Donald Trump, inače milijarder, pobijedio je na izborima za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke u Indiani, održanim u utorak. Nakon saznanja rezultata, njegov glavni protukandidat, teksaški senator, Ted Cruz je objavio da se povlači sa izbora, ujedno i iz utrke za republikansku nominaciju.

Naime, Trump je u Indiani osvojio više od polovine glasova republikanskih birača, dok je s druge strane Cruz dobio oko 37 posto. Treći kandidat bio je guverner, Ohia John Kasich, ali je on ostao daleko iza njih.

Vodeći Trump je osigurao nominaciju Republikanske stranke u utrci za predsjednika SAD-a, gdje će, što je već očigledno, odmjeriti snage s Hillary Clinton, koja u borbi za demokratsku nominaciju, te uvjerljivo vodi po broju delegata pred Berniem Sandersom.

Cruz je izjavio: “Od početka sam govorio da ću nastaviti s borbom dok god postoji izgledan put u pobjedu. Večeras se, nažalost, pokazalo da je taj put zatvoren. Dali smo sve od sebe u Indiani, ali birači su izabrali drugačiji put.

Ovom činjenicom Trumpu su širom otvorena vrata da osigura potrebnu većinu od 1.237 delegata za stranačku konvenciju, koja će se održati krajem juna u Clevelandu.

Jedini protivnik mu je sada Kasich koji se neće povući iz utrke, iako daleko zaostaje za Trumpom. Međutim, njegova je jedina nada da nekako spriječi Trumpa, koji trenutno ima osigurane glasove 1041 delegata, u osvajanju tih 1237 delegata, pa ga onda pokuša pobijediti u glasanju na konvenciji.

U takav slijed događaja u Trumpovu taboru ne vjeruju, odakle najavljuju da će on nastaviti s kampanjom kako bi osigurao pobjede i na slijedećim izborima u Nebraski i Zapadnoj Virginiji.

Sam Trump se nakon pobjede obratio pristalicama iz New Yorka rekavši kako je to bio nevjerojatan dan, večer i godina, te im poručio kako će zajedno ponovno učiniti Ameriku velikom.

Također je pohvalio Cruza kao teškog protivnika i predvidio mu sjajnu budućnost, iako ga je do prije samo nekoliko sati nazivao lažljivim Tedom i optuživao njegova oca da je bio povezan s Kennedyevim ubojicom Lee Harvey Oswaldom. Na kraju je poručio da sada želi ujediniti republikance kako bi pobijedili na predsjedničkim izborima.

Hillary Clinton ostaje u velikoj prednosti i najvjerojatnije će nakon konvencije demokrata dobiti priliku da nakon svojeg supruga, bivšeg predsjednika Billa Clintona, i ona postane predsjednicom SAD-a.

PODIJELI