Dodik odlučno protiv bescarinskog uvoza iz Hrvatske u BiH

311

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u četvrtak kako se odlučno protivi sporazumu Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom kojim bi se omogućio bescarinski uvoz iz Hrvatske u BiH ustvrdivši kako EU pokušava zaštititi hrvatsku robu koju drži “nekonkurentnom”.

“Kada je Hrvatska postala članicom EU nametnuli su nam pristup koji je ova zemlja od nas ranije tražila a to je da nemamo carina za uvoz hrvatskih proizvoda. Iz toga je vidljivo da Evropa želi pomoći Hrvatsku da svoju nekonkuretnu robu evropskom tržištu plasira ovdje što je nedopustivo”, izjavio je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Kazao je i kako vlasti RS nisu protiv evropskog puta BiH no jesu protiv prilagodbe privremenog trgovinskog sporazuma s Evropskom unijom na čemu insistira Bruxelles tražeči da Hrvatska u odnosu na izvoz u BiH ima isti status kao i druge države-članice Unije.

“Prilagodba je neprihvatljiva zbog ogromne štete”, kazao je Dodik koji je ranije iznio procjenu kako bi poljoprivrednici u BiH pretrpjeli štetu od najmanje 75 miliona eura ukoliko bi se tržište te zemlje otvorilo za prehrambene proizvode iz Hrvatske bez plaćanja carinskih taksi.
Prilagodba privremenog trgovinskog sporazuma činjenici da je i Hrvatska punopravna članica EU uvjet je kojega BiH mora ispuniti kako bi Evropska komisija razmatrala njen zahtjev za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU.
Pregovori o tome su završeni i njihov ishod prihvatilo je Vijeće ministara BiH no postignuti dogovor mora potvrditi i Predsjedništvo BiH a srpski član državnog vrha Mladen Ivanić odbija dati svoj glas bez saglasnosti vlade RS.

Dodik je potvrdio kako je za nedjelju sazvao još jedan sastank čelnika političkih stranaka sa srpskim predznakom kako bi o tome zauzeli konačno stajalište prije nego što se prilagodba privremenog trgovinskog sporazuma nađe na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH zakazane za naredni ponedjeljak.
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak istodobno je upozorio kako je prilagodba privremenog trgovinskog sporazuma nužnost koja se ne može izbjeći ili ignorirati.
Kazao je i kako bi bilo važno da vlasti u RS jasno kažu zbog čega ne podupiru domaću poljoprivredu.
Aludirao je time na činjenica da zbog izostanka državne strategije upravljanja poljoprivredom BiH već sada svake godine ostaje bez desetaka miliona eura dostupnih kroz evropske fondove kao i da kasne čak i ograničeni poticaji koje je moguće osigurati kroz entitetske budžete.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here