CENTRALNA BANKA BIH PREDSTAVLJA SIDRO MAKROSTABILNOSTI DRŽAVE

1089

Centralna banka Bosne i Hercegovine predstavlja sidro makrostabilnosti države – izjavio je guverner te banke Senad Softić na početku međunarodne konferencije u Sarajevu u povodu 20 godina rada ove institucije, pod nazivom ”20 godina stabilnosti”.

Najavio je da će Centralna banka BiH nastaviti s aktivnostima koje održavaju stabilnost, a koje su prepoznate i van granica države.

– Uspjeli smo se pozicionirati na bitan položaj u svijetu – poručio je Softić te naglasio da Centralna banka ima sve veću ulogu u ispunjavanju međunarodnih obaveza BiH.

Istakao je da Centralna banka sarađuje s različitim grupama i institucijama na lokalnom i međunarodnom nivou, i rade na provedbi novih politika i edukaciji uposlenika.

– Sve to doprinosi razvoju BiH i prepoznavanju Centralne banke kao neovisne institucije od javnog značaja – rekao je Softić.

Izrazio je nadu da će podrška ovoj instituciji biti nastavljena, sa svih strana, među kojima je podrška Ureda visokog predstavika u BiH, institucija poput Svjetske banke, GIZ-a, USAID-a i drugih.

Najavio je da će u budućnosti Centralna banka nastaviti raditi na harmonizaciji s EU standardima, unapređenju i modernizaciji aktivnosti.

– Ponosan sam što je Centralna banka neovisna i predstavlja sidro makrostabilnosti ove zemlje – naglasio je Softić.

 

Zvizdić: Neupitna podrška Vijeća ministara BiH Centralnoj banci

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da je ovo posebna konferencija koja obilježava 20 godina vrlo uspješnog rada Centralne banke što je važno za čitavu državu.

Rekao je da je ovo jedna od najsnažnijih institucija koja uživa domaću i međunarodnu reputaciju.

– U vrlo složenom političkom ambijentu Centralna banka je institucija koja sve ove godine čuva stabilnost svoga djelovanja. Mir i stabilnost su najvažnije riječi za BiH i za zapadni Balkan, i to je preduvjet za ukupan ekonomski, društveni i politički razvoj – naglasio je Zvizdić.

Naveo je da članstvo u EU ostaje najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH na kojem će Vijeće ministara BiH i drugi nivoi vlasti nastaviti raditi aktivno. Istakao je da je u tom procesu stabilnost Centralne banke jedan od ključnih faktora, a koja je blagovremenim dostavljanjem odgovora na Upitnik Evropske komisije pokazala predanost na putu ka EU.

– Potpuno je neupitna podrška Vijeća ministara BiH Centralnoj banci – poručio je Zvizdić.

 Ivanić: Valutni odbor trenutno najbolji koncept za BiH

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je valutni odbor za vrijeme u kojem se nalazimo najbolji koncept za Bosnu i Hercegovinu.

Ivanić je rekao da bi ako bi se prišlo nekom klasičnom obliku Centralne banke u uslovima realnih deficita u javnom sektoru, a potencijalno i još većih, ubrzo došlo do pretjerivanja u primarnoj emisiji novca.

– Uvjeren sam da bismo ubrzo ušli u ciklus inflacije i fazu potpune nestabilnosti i nepovjerenja u bh. valutu – rekao je Ivanić.

Dodao je da se u prošlosti suprotstavljao i da će se i dalje suprotstavljati pokušajima da se promijeni politika u toj oblasti jer smatra da za takvo nešto političke strukture u BiH nisu spremne i da bi vrlo brzo, zbog kratkoročnih interesa, posegle za stvarima koje bi proizvele nestabilnost.

Po Ivanićevom mišljenju, to bi sigurno imalo ozbiljne posljedice po bankarski sektor koji smatra jednim od solidnih stubova bh. ekonomije.

Istakao je da je najvažnije što je Centralna banka BiH u ovih 20 godina uradila upravo uspostavljanje povjerenja u domaću valutu čiji su stabilnost i kredibilitet neupitni.

Wigemark: Centralna banka BiH jedna od priča o uspjehu

 

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars Gun ar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark)  poručio je da je Centralne banke BiH jedna od priča o uspjehu.

– Nikad ništa nije savršeno, ali Centralna banka pokazuje uspjeh bez obzira na izazove uključujući i finansijsku krizu 2008. godine – istakao je ambasador Wigemark te dodao da treba politiku što više udaljiti od makroekonomskih politika.

Rekao je da veza postoji, ali da treba biti ograničena na one koji to razumiju. Istakao je također važnost Evropske unije za BiH, kao i za cijeli zapadni Balkan.

– Novčanica od 200 KM ima na sebi most, mislim da je to most koji vodi u EU – naglasio je Vigemark te dodao da za EU čvrsti valutni odbor i neovisnost Centralne banke nemaju alternativu.

Poručio je da se mora dozvoliti daljni razvoj finansijskog sistema jer je bankarski sektor koji je prošao kroz različite reforme uz pomoć MMF-a i drugih institucija, jedan od najjačih sektora BiH.

– Dok ova zemlja nastoji da postane članica EU morat će ispunjavati naše kriterije, mnogi od njih se odnose na finansijski sektor, a Centralna banka će morati biti dio svih ovih procesa, kao glavni akter ili kao dio tima u smislu koordinacijskog mehanizma ove zemlje na njenom putu EU – istakao je Vigemark.

Konferenciji prisustvuju najviši domaći i međunarodni zvaničnici, guverneri i drugi predstavnici centralnih banaka iz Evrope i regiona, te kreatori politika i eksperti iz EU i međunarodnih finansijskih institucija.

Tri sesije

Konferencija je strukturirana u tri sesije. U okviru prve sesije, na proteklih 20 godina CBBiH, osvrnut će se bivši guverneri i aktuelni guverner CBBiH. Posebna obraćanja na početku te sesije imat će Nadim  Ilahi (Nadeem)  , šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH i Linda van Gelder, direktor Svjetske banke za Zapadni Balkan.

Druga sesija bit će posvećena novim izazovima za centralne banke u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, dok se tema treće sesije odnosi na ključne makroekonomske aspekte u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. U te dvije sesije učestvovat će čelnici centralnih banaka Makedonije, Srbije, Crne Gore, Albanije, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, te visoki predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Direkcije za ekonomske i finansijske poslove Evropske komisije.

Tokom konferencije, guverner Softić promovisat će monografiju izdatu u povodu obilježavanja godišnjice Centralne banke Bosne i Hercegovine. Dan konferencije je i zadnji dan numizmatičke izložbe koja je pod nazivom „Tragom novca“, postavljena u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu od 11. augusta, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

Izvor: bhrt.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here